U bent hier: Recepten » Basis » Bouillon » Garnaalfumet

Garnaalfumet

Hoeveelheid 1 liter
Bereidingstijd 20 min trekken
Categoriën Bouillon
Auteur Patricia
INGREDIENTEN

Garnaalfumet dient als basis voor sauzen, maar kan ook gebruikt worden om vis in te pocheren. 
Garnaalfumet heeft een uitgesprokener smaak dan visfumet.
Ingrediënten: garnaalkoppen - selder - knoflook - tijm - laurier - peperbollen

  • 500 g garnaalkoppen
  • 10 selderblaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 5 peperbollen
  • 1 liter water

BEREIDING

Alle ingrediënten in een ruime pot water opkoken, afschuimen, 
gedurende 20 minuten laten trekken met de pot van het vuur en zeven.


Zowel een fond als een fumet is een gearomatiseerde bouillon die als basis dient voor allerhande bereidingen zoals soepen, sauzen of stoofpotjes. Een fumet heeft een korte kooktijd nodig van ongeveer 30 minuten, een fond heeft 2 tot 8 uur nodig om te trekken.

Een blanke fond verkrijgt men door de ingrediënten zonder voorbehandeling in het kookvocht te brengen. Voor een bruine fond bak je de ingrediënten eerst aan vooraleer je ze toevoegt aan het kookvocht.

Indien je de fond haastig op een hoog vuur bereidt zonder tussendoor af te schuimen, verkrijg je een troebele bouillon. Indien je echter de tijd neemt om de fond op een matig vuurtje te laten trekken en hem regelmatig ontvet, krijg je een mooi heldere fond.

Zelfgemaakte fond kun je maandenlang in je diepvries bewaren.
Je kunt ze ook kant-en-klaar aankopen in een blokjes of bokalen.

Thermomix


De ongeëvenaarde, innovatieve, twaalfvoudig gepatenteerde keukenrobot combineert op unieke wijze meerdere kookkunsten.

meer info